DIJAGNOSTIKA I PRETRAGE

Riječ je o najsuvremenijim metodama otkrivanja abnormalnosti koje su nastale kao posljedice određenih bolesti i stanja. U današnje vrijeme osim dobrog i temeljitog kliničkog pregleda potrebno je imati i dobre uređaje za dijagnostiku, što smo Vam kod nas i osigurali.

  • Ultrazvuk vrata
  • CDFI karotidnih arterija i VB sliva
  • Citološka punkcija pod kontrolom UZV
  • Audiometrija
  • Timpanometrija
  • Alergološka testiranja
  • Uzimanje briseva uha, nosa i grla (citološke pretrage, bakterije i gljivice)

ULTRAZVUK VRATA

Ultrazvuk je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda. Ova metoda koristi malu ultrazvučnu sondu jačine između 10-15 MHz (naša sonda je jačine 13 MHz) i gel kako bi tijelo pacijenta izložili visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled ne koristi ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake) stoga je bezopasan u potpunosti. Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama. Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Ultrazvučnim pregledom vrata stvaramo slike štitnjače i ostalih okolnih struktura vrata kao što su limfni čvorovi unutar pojedinih vratnih regija, zatim žlijezde slinovnice, mišične i potkožna tkiva, te u određenim stanjima i paranazalni sinusi.

Za ultrazvuk su pogodni svi pacijenti, pod time se misli i djeca i odrasli, koji imaju akutne izrasline na vratu u vidu kvržica, upale, problema s osjećajem ‟knedle u grlu‟, otežanog disanja tj. nedostatka zraka u području vrata, problema sa štitnjačom, žlijezdama slinovnicama i limfnim čvorovima.

CITOLOŠKA PUNKCIJA POD KONTROLOM ULTRAZVUKA

Ovo je metoda izbora nakon suspektnog ultrazvučnog nalaza ili nalaza koji nemože sa sigurnošću reći o kakvoj promjeni je riječ. Uz pomoć liječnika iz specijalnosti kliničke citologije metoda se izvodi s tankom iglom veličine 0,6mm. Riječ je o gotovo bezbolnom postupku koji traje svega 30-40 sekundi u stručnim rukama, a puno pomaže pri utvrđivanju dijagnoze. Preparat uzet aspiracijom same promjene se mikroskopski analizira te se posebnim postupcima obrade aspirata dođe do dijagnoze.

AUDIOMETRIJA

Audiometrija je metoda kojom specijaliziranim uređajem (audiometrom) dobivamo točne podatke o gubitku sluha. Ova metoda je bezbolna, te se može primjeniti već u djece od pet,šest godina pa sve do najstarije populacije. Za ovo ispitivanje potrebna je dobra suradnja pacijenta. Rutinski se ispituje zračna i koštana vodljivost tonova. Zračna vodljivost tona ispituje se preko slušalica posavljenih na uši ispitanika. Koštana vodljivost se ispituje na načina da se na kost iza uha bolesnika postavi mali vibrator preko kojega se emitira ton te se time ispituje sposobnost provođenja zvuka preko kosti. Iz odnosa te dvije krivulje, koje se očitavaju na audiogramu, specijalist može donijeti zaključke o pojedinim vrstama oštećenja sluha.

TIMPANOMETRIJA

Timpanometrija je objektivna mjerna metoda kojom se ispituje prijenosni mehanizam srednjeg uha tj. bubnjića, lanca slušnih koščica, bubnjišta i Eustachijeve cijevi. Realizacija mjerenja se odvija tako da se u vanjski slušni hodnik uvede mjerna sonda koja na svom završetku ima tri orvora. Na jednom otvoru dajemo testirajući ton od cca 220 Hz, intenziteta 65-85 dB. Drugi otvor vodi do mikrofona, kojim se mjeri odbijena zvučna energija od samog bubnjića. Treći otvor na vrhu mjerne sonde služi zato da se kod dobro postavljene sonde u zvukovodu mogu izvesti različite promjene zračnog. Rezultati ovise o više faktora, najvažniji su: kvaliteta bubnjića (zdrav, zadebljan, atrofičan), stanja slušnih koščica (fiskiranost i podatnost), sadržaj zraka u bubnjištu i odnos njenog tlaka s tlakom koji je u zvukovodu i o funkcijama mišića bubnjišta.

Velika prednost timpanometrije je dobivanje izvanredno važnih podataka bez direktne suradnje ispitivane osobe, tako da je dovoljno samo pasivno sudjelovanje ispitanika.

Timpanometrija je izuzetno važna kvantitativna metoda koja iskusnim specijalistima našega centra značajno pomaže u procjeni vrste i stupnja oštećenja funkcije srednjeg uha.

UZIMANJE BRISEVA UHA, NOSA, GRLA ILI OKA (CITOLOŠKE PRETRAGE, BAKTERIJE ILI GLJIVICE)

Ako imate problema sa infekcijama nosa, grla, uha ili oka, za pravilno liječenje je potrebno ustanoviti uzročnika infekcije. Najpouzdanija metoda otkrivanja uzročnika upale je uzimanje brisa. To je bezbolna metoda koja traje svega nekoliko sekundi, no bitno je uzeti uzorak s mjesta za koje se sumnja da je uzrok tegoba, odnosno infekcije. Neki od najčešćih simptoma kod kojih bi bilo potrebno uzeti bris su nosne tegobe poput učestalog kihanja, curenja nosa (rinoreja), žuti iscjedak, te učestala začepljenost nosa. Kod grla su to česte upale, bolno grlo, otok, crvenilo, nadražaj. Očni simptomi su crvenilo, sluzavo-gnojni iscjedak, otečenost kapka ili spojnice, te kod uha slabija čujnost, bol u uhu, svrbež u uhu ili poremećaj ravnoteže u nekim slučajevima.

Javite se!

Unimedic centar

Ilica 506, Zagreb

unimedic@unimedic.hr

tel: +385 (0)1 611 11 22, fax: +385 (0)1 631 43 16
mob: 099 59 19 784

Obrazac za kontakt