ODSTOJEĆE UŠKE (OTAPOSTAZA)

Deformacija je prisutna ubrzo nakon rođenja, a sazrijevanjem i otvrdnućem hrskavice poprima konačan oblik u prvim godinama života. Odstojeće uši su isključivo estetski problem i ne predstavljaju nikakvu funkcionalnu smetnju za razvoj sluha. Djeca zbog toga mogu biti izložena izrugivanju, podsmjehu i posljedično gube samopouzdanje, povlače se u sebe i izbjegavaju okolinu. 

POSTUPAK

Operativni postupak se zove otokliza te se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Prilikom zahvata se od slabo formiranih ušnih nabora i nabora hrskavica, formira pravilno, anatomski građena uška koja je sada puno bliže glavi, prirodnijeg izgleda, te ne izaziva nikakva uočljiva odstupanja od normalne anatomije.

POSTOPERATIVNI TIJEK

Postoperativni oporavak je individualan nakon ove operacije, te traje prosječno oko tjedan dana. Zavoj oko glave nosi se sedam dana, nakon čega se odstranjuju šavovi, a već desetak dana nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima. Prvih mjesec-dva nakon operacije treba izbjegavati sportove i sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede ušiju.

 

KONGENITALNA CISTA VRATA

Ako ste primijetili da dijete ima kvržicu negdje u području središnje linije vrata između adamove jabučice i donje čeljusti-u većem broju slučajeva se radi o urođenoj medijalnoj cisti vrata. Osim nje postoje i lateralne ciste vrata koje se nalaze otprilike u projekciji najvećeg vratnog mišića s lijeve ili desne strane. Otorinolaringolog će napraviti klinički pregled i postaviti radnu dijagnozu. Nakon toga su obično potrebni dodatna obrada ultrazvukom i citološka punkcija, rjeđe i CT. Ako se dodatnim pretragama potvrdi radna dijagnoza, slijedi kirurško liječenje.


POSTUPAK

Operacija se izvodi u općoj anesteziji te je cilj odstraniti kompletnu cistu s pripadajućim dijelom kanala, a to kod medijalne ciste vrata zahtijeva i odstranjivanje centralnog dijela tijela hiodne kosti. Odstranjeni materijal obavezno ide na patohistološku obradu radi potvrde dijagnoze.

POSTOPERATIVNI TIJEK

Šavovi se vade između petog i sedmog dana, nakon čega dijete može na kućnu njegu, ali uz još tjedan dana mirovanja i poštede od fizičkih napora. Uz radikalno izveden operativni zahvat i bez komplikacija, dijete neće imati nikakvih posljedica.

Javite se!

Unimedic centar

Ilica 506, Zagreb

unimedic@unimedic.hr

tel: +385 (0)1 611 11 22, fax: +385 (0)1 631 43 16
mob: 099 59 19 784

Obrazac za kontakt