OPERACIJE NOSA I NOSNE PREGRADE

Vaš nos je građen od dvije vrste tkiva: čvrstog i mekog tkiva. Čvrsto tkivo sačinjavaju kost i hrskavica. U gornjoj trećini nosa se nalaze nosne kosti dok se u donje dvije trećine nalaze hrskavice nosa. Meko tkivo nosa čine koža, vezivno i masno tkivo.U većini slučajeva se nemože baš puno utjecati na promjenu mekotkivnih komponenti. Naš UniMedic Centar želi Vaš nos najbolje prilagoditi Vašem licu operativnim postupcima i smjernicama koji su trenutno aktualne u estetskoj kirurgiji diljem svijeta.

POSTUPAK (RINOPLASTIKA)

Rinoplastika se može izvesti zatvorenim ili otvorenim pristupom na nos. Prilikom zatvorenog pristupa, svi rezovi kože/sluznice nosa su skrivenim unutar nosa, ne ostavljajući vidljive vanjske ožiljke. Ovaj tip rinoplastike se radi više na “osjećaj” plastičnog kirurga nego na samu vizualizaciju, što je slučaj s otvorenim pristupom. Naši stručnjaci su obučeni u objema tehnikama, te se odlučuju za određenu tehniku nakon fizikalnog pregleda nosa, tijekom kojega vide koja tehnika će bolje odgovarati pojedincu da rezultat bude što kvalitetniji i bolji.

POSTUPAK (SEPTOPLASTIKA)

Operativni zahvat vrši se također u općoj anesteziji. Pri operaciji se ispreparira nosni septum(pregrada) te se ona modificira točno onako kako je kirurg postavio za cilj. Ukoliko se radi lošeg disanja radi operacija, ukloni se skolioza nosne pregrade, odnosno izrasline s nje, tzv. kriste i spine. Nakon toga se nosna pregrada, koja je sada ravna što omogućuje prohodnost nosnica, pričvrsti natrag za nosnu sluznicu, te se nos tamponira kako bi se ostatno krvarenje zaustavilo te se pregrada natrag povezala sa nosnom sluznicom.

POSTOPERATIVNI TIJEK

Nosna udlaga i šavovi se uklanjaju otprilike tjedan dana nakon učinjene rinoplastike. Iako će se nos u početku biti nešto otečen od samog zahvata, pacijenti se u roku od dva tjedna bez problema mogu vratiti svojim poslovnim obavezama, školi, fakultetu i ostalim uobičajenim aktivnostima. Lagana tjelovježba je dopustiva 8-10 dana nakon zahvata.


PODIZANJE VJEĐA (BLEFAROPLASTIKA)

Koža vjeđa je najtanja koža na našem licu. Tanka koža ima slabu kolagensku elastičnost te je samim time podvrgnuta promjenama u vidu starenja i oštećenja od sunca. Svaki puta kada trepnemo(što se događa po par tisuća puta na dan)ili zatvorimo oči, mi rastežemo kožu vjeđa. Na kraju to dovodi do produljenja kože vjeđa i stvaranja džepova na gornjim i donjim vjeđama. Žene češće primjete te promjene tijekom stavljanja šminke. Za muškarce i žene taj višak kože vjeđa može prekriti trepavice te dovesti do oštećenja rožnice, no češći i izraženiji je onaj umorni, stari izraz lica koji svi mi želimo izbjeći.

POSTUPAK

Podizanje vjeđa, odnosno blefaroplastika, može pomladiti vaš izgled uklanjanjem viška masnog tkiva i kože na Vašem gornjem ili donjem vjeđu. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Podizanjem gornje vjeđe uklanja se višak kože sa gornje vjeđe kako bi lice ponovno dobilo mlađi i ljepši izgled.

Podizanjem donjeg vjeđa repozicionira se koža i masno tkivo ispod očiju kako bi se uklonio onaj otečeni izraz očiju odnosno cijelog lica.

POSTOPERATIVNI TIJEK

Kirurgija vjeđa, gornjeg i donjeg, rezultira mnogo mlađim i manje umornim izgledom Vašeg lica. Ovim postupkom nećete izgledati kao netko drugi, rezultati su jako pozitivni no s druge strane vrlo diskretni.

 

FACELIFTING (RITIDEKTOMIJA)

Starenje lica je neizbježno i ono počinje na licu i vratu. Prve bore pojavljuju se na uglovima očiju, a zatim se fine bore pokazuju se na čelu. Linija donje čeljusti postaje mekša i počinje mreškanje kože na njenom donjem rubu. Koža postaje labava ispod brade, a na vratu se pojavljuju nabori. Nasljeđe, navike, sila teža i izlaganje suncu doprinose starenju lica. Kako stanovništvo postaje sve starije jasno je zašto je facelifting postao treća najčešća estetska operacija.

POSTUPAK:

Operacija se najčešće izvodi u općoj anesteziji. Rez za facelifting počinje u području sljepoočnice, neposredno iznad i ispred uha i spušta se ispod i iza uške prije nego što se počne spuštati u liniju kose na vratu. Koža se odigne s obraza prije nego što kirurg zategne potkožno tkivo i mišićje lica. Prije šivanja odstrani se višak vezivnog tkiva i kože. Važno je napomenuti da, u svim slučajevima, rez je smješten tako da je uklopljen u prirodne nabore kože i to ga čini minimalno vidljivim. Nakon odstranjenja viška kože rez se zašije bez potrebe da se brije kosmati dio. Ovisno o opsegu zahvata, operacije traje od dva do četiri sata. Nakon zahvata previje se cijelo područje operacije laganim zavojem kako bi ga zaštitio.

POSTOPERATIVNI TIJEK:

Nako zahvata obično bolesnici nemaju bolove. Za svaki slučaj postoperativno će te dobiti lijekove protiv bolova i uputu što da uzimate ako se bolovi pojave. Određeni otok i krvni podljevi se nakon operacije očekuju. Da bi se oni sveli na minimum svajetovat će Vam se da ležite s uzdignutim usglavljem te da korirtite hladne obloge i led. Također treba izbjegavati bilo kakav tjelesni napor. U slučaju da sa se pojave jači bolovi otok ili krvarenje dobiti će te savjet da se odmah javite svom kirurgu. Unatoć što su komplikacije faceliftinga rijetke i tisuće faceliftinga se rade svake godine, facelifting se može zakomlicirati kao i svaka druga operacija.

 

BOTOX (što, kako, zašto?)

Botox (Botulinum toxin) nastaje kao metabolički produkt anaerobne bakterije Clostridium botulinum. Od sedam različitih tipova toga toksina u uporabi se najčešće nalazi tip A. Osnovni princip njegova djelovanja jest sprječavanje lučenja acetilkolina, tvari koja posreduje u prijenosu živčanih impulsa, što dovodi do blokade veza između živaca i mišića, te posljedičnog postupnog privremenog gubitka funkcije mišićnih vlakana. Nakon određenog vremena dolazi do obnavljanja tih veza, pa stoga i aktivnosti mišića. Kao i u drugih medicinskih pripravaka, jačina botoksa izražena je u internacionalnim jedinicama (IJ). 

Nakon primjene, prvi znaci djelovanja nastupaju unutar 24-48 sati, a najjači intenzitet djelovanja opažamo nakon desetak dana. Ponovna aplikacija botoksa, koji je po svom sastavu bjelančevina, dozvoljena je tek nakon dva tjedna kako bi se spriječilo nastajanje antitijela.  Ukoliko želimo održati učinak, potrebno je ponoviti terapiju nakon 3-6 mjeseci.

Botox se ne rabi samo u estetske, već i u medicinske svrhe. Najbolji rezultati postižu se u liječenju blefarospazma (grča očnog kapka), spazma jednog dijela lica, kod teških migrena, ozljeda živca na licu i popratnih asimetrija.

U estetskoj medicini botoks je u uporabi od 2002. godine, te se može sa sigurnošću reći da danas liječnici imaju bogato iskustvo u primjeni toga medicinskog pripravka. Najčešće se korigiraju bore na licu, prekomjerno lučenje loja na licu, te prekomjerno znojenje dlanova, stopala i pazuha.

 

FILERI (što, kako, zašto?)

U današnjem društvu zahtjevi za što ljepšim izgledom postaju sve naglašeniji svježa koža lica, lijepo oblikovane jagodice, lice bez podočnjaka, pune usnice, tek poneka bora koja licu daje karakterni izgled. To su tek neke od mogućnosti koje danas pružaju neinvazivni, ambulantni zahvati. U izobilju različitih ponuda pacijent se često teško snalazi. Stoga je neophodno naglasiti nekoliko osnovnih činjenica o supstancama koje se rabe za korekciju manjih nedostataka te oblikovanje pojedinih područja lica, tzv. filerima.

Fileri su dakle gelovi različite gustoće i koncentracije koji se injiciraju u različite slojeve dermisa. Suvremeni fileri zadovoljavaju i najzahtjevnije liječnike. U pravilu postoji ciljana terapija za svaki problem, tako da se danas korigiraju ne samo usne i nazolabijalne bore, već i podočnjaci; podižu se obrve, kutovi usana, nos, jagodice, područje oko očiju. Na taj se način mogu korigirati i ožiljci, asimetrije lica, koža lica, vrata, dekoltea i nadlanica. Preporučuje se uporaba filera koji se sporo resorbiraju. Najčešće korišteni preparati su na bazi hijaluronske kiseline, koja se pokazala kao najkvalitetnija, najviše zbog činjenice da u iznimno rijetkim slučajevima uzrokuje alergijsku reakciju. Silikonski preparati danas se izbjegavaju. 

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a ovisno o području koje se tretira, ponekad je dovoljna samo aplikacija kreme s lokalnim anestetskim učinkom. Fileri se primijenjuju različitim injekcijskim tehnikama. Danas je sve više u uporabi tzv. tupa igla koja dodatno umanjuje traumatizaciju kože lica. U rijetkim slučajevima dolazi do pojave oteklina, crvenila, neravnina ili modrica koje uglavnom brzo prolaze. Fileri se vremenom prirodno razgrađuju. Stoga je potrebno postupak ponoviti nakon 9 do 12 mjeseci, ali često sa znatno manjim količinama preparata od onih koje su bile nužne pri prvoj primjeni.

 

 

Javite se!

Unimedic centar

Ilica 506, Zagreb

unimedic@unimedic.hr

tel: +385 (0)1 611 11 22, fax: +385 (0)1 631 43 16
mob: 099 59 19 784

Obrazac za kontakt