ODSTRANJIVANJE PARATIREOIDNE ŽLIJEZDE

Paratireoidne žlijezde ili paratireoideje su tjelešca veličine svega 3x3x4 mm koje su smještene iza stražnjeg ruba lijevog ili desnog režnja štitnjače sa gornje odnosno donje strane. Inače se nalaze četiri žlijezde u ljudskom tijelu, naravno, postoje i varijacije. 

POSTUPAK

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Kirurg učini od 3 do 5 cm rez(ovisno o veličini štitnjače) na sredini vrata, kroz taj rez se razmakne štitnjača ili režanj koji je smješten u podlozi promijenjene paratireoidne žlijezde. Tijekom zahvata se razmaknu vratni mišići, te se odvoji desni odnosno lijevi režanj gdje se mora paziti na žile i živce vrata. Kada se odigne režanj štitnjače odstranjuje se paratireoidna žlijezda promijenjena u vidu benignog tumora ili povećanja zbog hiperfunkcije, odnosno, pojačanog lučenja paratireoidnog hormona. Nakon odstranjenja se postavi cjevčica putem koje će se drenirati krv i tekućinu zaostalu od operativnog zahvata, ta cjevčica se vadi za par dana, ovisno o sekreciji. Koža se zašije tzv. intradermalnim šavom odnosno šavom koji po zarastanju ne ostavlja vidljiv ožiljak na koži vrata.

POSTOPERATIVNI TIJEK

Ovaj period ovisi najviše o sekreciji kroz dren, te se po tome odlučuje kada se pacijenta pušta na kućnu njegu. Pošto se tijekom zahvata operater nalazi u neposrednoj blizini povratnog živca koji je zadužen za naš glas, postoji mogućnost da bude prisutna prolazna promuklost još neko vrijeme. Šavi se vade za 7 dana a već nakon dva tjedna, osoba se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

Javite se!

Unimedic centar

Ilica 506, Zagreb

unimedic@unimedic.hr

tel: +385 (0)1 611 11 22, fax: +385 (0)1 631 43 16
mob: 099 59 19 784

Obrazac za kontakt