TUMORI ŽLIJEZDA SLINOVNICA

Kad u žlijezdi nastane novostvorena izraslina, ona se liječi odstranjenjem žlijezde. Većina tih izraslina benigne je naravi, no radi moguće progresije i povećanja preporuča se odstranjenje žlijezde.

POSTUPAK

Zahvati se izvode u općoj anesteziji. Kod operacija u parotidnoj žlijezdi učini se rez uz prednji dio uha koji ide prema vratu u obliku slova S, time se izbjegne vidljivi ožiljak nakon operacije. Najveća pozornost tijekom operacije posvećuje se očuvanju sedmoga kranijalnog živca (lični živac, koji inervira mišiće lica odgovorne za mimiku). Kod malignih tumora u parotidnoj žlijezdi kirurško liječenje često se poslijeoperativno kombinira s radioterapijom te je iznimno teško zbog radikalnosti očuvati funkciju ličnog živca. Sličan je i princip liječenja kod submandibularne žlijezde. Ovdje se učini kosi rez neposredno ispod ruba donje čeljusti. Najveća pozornost pridaje se radikalnosti i očuvanju živčanih i žilnih struktura. Odstranjuje se cijela žlijezda, a kod malignih promjena kombinira se s radioterapijom.

POSTOPERATIVNI TIJEK

Šavovi se vade nakon pet do sedam dana, te se ovisno o malignitetu same promjene određuje daljnja terapija. Kod benignih promjena to su uglavnom samo redovne kontrole.

Javite se!

Unimedic centar

Ilica 506, Zagreb

unimedic@unimedic.hr

tel: +385 (0)1 611 11 22, fax: +385 (0)1 631 43 16
mob: 099 59 19 784

Obrazac za kontakt