UKLANJANJE MADEŽA I DRUGIH KOŽNIH PROMJENA

Svi mi smo se susretali s raznim promjenama na koži našeg tijela. Važno je kod sumnjivih, novostvorenih ili promjena koje se stalno mijenjaju otići na vrijeme kod dermatologa na kontrolu. Po njegovoj indikaciji naručit ćete se za odstranjenje promjen ako je to potrebno.

POSTUPAK

U liječenju je važna lokalizacija na licu, razmišljanje o izgledu lica pacijenta nakon odstranjenja kožne promjene, kao i poznavanje anatomskih karakteristika pojedinih regija, poznavanje različitih kirurških tehnika i dr. Pojedine strukture lica kao nos, kapci, gornja i donja usna, čelo i brada traže specifični tretman. Nije samo važna lokalizacija nego i druge karakteristike kao debljina kože, boja, crtež kože, broj dlačica i prirodne anatomske linije lica. Stoga je veoma bitno da ovaj operativni zahvat izvede stručna i kvalificirana osoba jer se nerijetko na mjestu uklonjene kožne promjene ili madeža mogu pojaviti ožiljci i hiperpigmentacija koji se kasnije teško uklanjaju. Nakon uklanjanja promjene obično šaljemo uklonjeno tkivo na patohistološku analizu kako bi se isključila bilo kakva maligna bolest. Madež se mora u cijelosti ukloniti, što znači površinski dio te dio koji se nalazi ispod kože. Kada se radi o manjem madežu rana se šiva spajanjem rubova, a ukoliko je promjena veća, tada se primjenjuju lokalni režnjevi ili slobodni transplantati kože. 

POSTOPERATIVNI TIJEK

Ukoliko je riječ o direktnom šivanju rubova rane po uklanjanju promjene, šavi se drže uz redovito previjanje pet do sedam dana, potom, kada su šavi uklonjeni, osoba može obavljati svoje svakodnevne obaveze. Ukoliko je riječ o zatvaranju defekta uz pomoć nekog od navedenih lokalnih režnjeva kože, šavi se također skidaju za otprilike sedam dana, no ovdje, kao i kod promjena u blizini očnih kapaka, postoji mogućnost stvaranja lokalnog hematoma koji kroz desetak dana splasne.

 

UKLANJANJE LIMFNIH ČVOROVA

Kod određenih stanja kao što su tumori, metastatski procesi, hiperplazija limfnih čvorova s atipičnim stanica, te kod bilo kojih stanja koja su punkcijom pokazala da se radi o tkivu koje baš ‟nije simpatično‟ potrebno je ekstirpirati (ukloniti) limfni čvor s vrata.

POSTUPAK

Ovisno o veličini i lokalizaciji limfnih čvorova, zahvat se može učiniti u lokalnoj i u općoj anesteziji. Učini se rez u području vrata i to tako da se uvijek gleda kako bi se kasnije ožiljak uklopio u prirodnu brazdu (boru) kože vrata. Razmaknu se strukture kože i potkožja te se pristupi na promjenjeni limfni čvor, on se ukloni pazeći na krvne žile i živce u blizini njega te se za drenažu ukoliko je potrebno postavi cjevčica koja bi tekućinu oko operativnog područja drenirala na površinu kože.

POSTOPERATIVNI TIJEK

U ovom periodu se drenažna cjevčica odstrani kada se primjeti da nema više sekrecije u području operiranog područja. To može biti najviše četiri do pet dana, a šavi se standardno kao i kod većine operacija na glavi i vratu odstranjuju za sedam dana. Nakon dva tjedna osoba se vraća normalnim svakodnevnim aktivnostima.

Javite se!

Unimedic centar

Ilica 506, Zagreb

unimedic@unimedic.hr

tel: +385 (0)1 611 11 22, fax: +385 (0)1 631 43 16
mob: 099 59 19 784

Obrazac za kontakt